The Point – Nymålat av Schööns Måleri

The Point är Öresundsregionens högsta kontorsbyggnad och Malmös näst högsta hus. Belägen i Hyllievång, i södra Malmö, har The Point blivit ett av de mest sensationella byggprojekten i Sverige. Med sina 110 meter i höjd och 29 våningar erbjuder The Point något utöver det vanliga; fantastiska utsikter, en härlig rymd och generösa kontorsytor. På Schööns Måleri har det varit Joakim Petersson som projektlett målningen av The Point, ett uppdrag som han finner oerhört lärorikt.

Vilka var de största utmaningarna med att måla The Point?

– Först och främst gäller det att planera transport och logistik. Det är oerhört många entreprenörer involverade och tidsramen är tajt. Eftersom byggnaden består av tjugonio våningar skall samtliga entreprenörer frakta sitt material mellan de olika våningarna. Det var en stor arbetsplats och som mest hade vi sexton målare på plats, vilket också kräver en viss framförhållning och planering. Sen hade The Point till viss del materialval som ställde höga krav på våra målare när det gäller underarbete och finish. Jag måste absolut lyfta våra målare, de gjorde en enastående insats. Som projektledare jobbar jag alltid väldigt nära med våra målare, deras kunskap är ovärderlig. Desto mer våra målare vet desto lättare blir det för mig att genomföra mitt arbete.

Hur lång tid tog det att slutföra målning av The Point?

– För att färdigställa stoppstandard tog det tio månader. Stoppstandard innebär att man målar alla allmänytor. Tio månader är en förhållandevis kort period för ett sådant avancerat projekt. Det var ett tajt och pressat tidsschema. Sedan har Hyresgästanpassningen pågått ungefär lika länge så totalt har vi varit igång på arbetsplatsen i nästan 2 år.

Hur stort var detta projekt kontra andra projekt som Schööns Måleri utfört?

– The Point är vårt näst största projekt. 2018 firade Schööns Måleri hundraårsjubileum så det har genomförts en del projekt genom åren. För några år sedan fick vi i uppdrag att måla större delen av nyproduktionen av Emporia, vilket än idag är vårt absolut största projekt. Det känns roligt att Schööns Måleri har målat både Emporia och The Point, två fastigheter som är väldigt karaktäristiska för Hyllie.

Tog ni med er några lärdomar?

– Vi tog med oss många lärdomar. Man lärde sig vikten av tydlig kommunikation, både mellan mig och målarna men också mellan oss och beställare. Vi lärde oss att allokera tid på bästa möjliga sätt, för att undvika förlorade timmar i form av logistik och uttransporter. Det var en fantastisk rolig erfarenhet att vara involverad i. The Point är inget hus som byggs varje år.

Sist, men inte minst, vad var det roligaste med projektet?

– Det roligaste av allt var förmånen att få jobba med bra beställare, i ett sådant intressant projekt, tillsammans med alla våra kompetenta målare. Man känner en stolthet över att få ha varit en del av denna fantastiska byggnad. När jag kör hem från jobbet händer det ibland att jag tar Inre Ringvägen och passerar The Point, då blir jag glad och stolt. The Point är även sammankopplat med Quality Hotel View, som Schööns Måleri också målade. Så det känns extra kul att vi har varit med och satt färg på denna progressiva stadsdel.

 

Är ni nyfikna och vill höra mer om vårt klimatneutrala måleriprojekt eller frågor om Vinnova-projektet, kontakta då Victor Schöön på victor@schoonsmaleri.se eller 0735-132269.

#Framtidensmåleri #Cirkulärekonomi #Agenda2030 #Klimatneutraltmåleri #LFM30 #Framtidensmåleriärklimatneutral #Schöönsmåleri